Problem Çözme Basamakları, Aşamaları ve Yaklaşımları
Problem çözme basamakları uygulamaya başlanmadan, her şeyden önce çözülecek problem tam olarak anlaşılmalıdır. Bu adımda yapılacak en ufak bir hata daha sonraki adımların sil baştan yapılmasını gerektirebilir. Problem tanımlanırken var olan bilgiler, anlamları ve birbirleri ile ilişkileri açıkça belirlenmelidir. Daha sonra problemin çözümünde istenilenler belirlenmeli ve bunların var olan bilgiler ile ilişkileri saptanmalıdır. Son olarak yapılacak işler belirlenir. Mümkün ise örnek veriler kullanılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmelidir.
Problem Çözme Basamakları, Aşamaları ve Yaklaşımları Nelerdir?
1. Problemi Tanımlama
Bir program yazmadan önce ilk yapılması gereken adım problem net bir şekilde belirlenmesidir. Başlangıçta yapılacak bir hatanın geri dönüş maliyeti çok yüksek olacaktır.
2. Prototip Oluşturma

Problemin tanımını yaptıktan sonra çözüm için yol aramak gerekir. Bir problemin birden çok çözüm yolu olabilmektedir. Bu çözüm yollarından en uygunu seçilmeye çalışılmalıdır. Tam çalışmayan veya yanlış çalışan bir program olmaması açısından programa uzun zaman harcamadan önce, programcılar mimarların maket modeller yaptığı gibi, “prototip” oluştururlar.
Bunu bir program gibi; formları, menüleri, diyalog kutuları olan fakat içinde kod olmayan bir uygulama olarak düşünebilirsiniz. Fikir vermek amacı ile yapılmaktadırlar.
3. Algoritma Oluşturma

Algoritma; Bir problemin çözümünün sözel olarak adım adım ifade edilmesidir. Herhangi bir kodlama içermez. Mantık hatalarının çözümü için iyi bir yoldur. Eğer plansız bir program yazılırsa, bir süre sonra program kod çöplüğüne dönüşür.
Örneğin; eğer bir yere füze göndermek isterseniz adımlarınız şu şekilde olabilir:
- Hedefin koordinatlarını al
- Füzenin şu anki koordinatını al
- Hedefi vurması için gerekeni hesapla
- Füzeyi ateşle
4. Akış Şeması Hazırlama
Algoritma geliştirildikten sonra daha iyi anlaşılabilir olması için akış şeması çıkarılır ve adımlar görsel hale dökülür. Bu şekilde problemin çözüm basamakları, birbirleri ile ilişkileri ve bilgi akışı daha kolay görülebilir ve yanlışlıklar düzeltilebilir.
5. Program Yazımı
Probleme çözüm getirebilecek bir programlama dili seçilerek kodlama yapılır. İstenenleri gerçekleştiren, kullanıcı dostu arayüze sahip bir program geliştirilmelidir.
6. Sınama
Program, daha önceden bilinen veriler girilerek eldeki sonuçlarla çıkan sonuçlar karşılaştırılır. Programın doğruluğu kontrol edilir, hatalar varsa arındırılır.

Bir yazılım projesinin hedeflenen ve gerçekte ortaya çıkan ürünün karikatür gösterimi.
çok zor be
çok zorsa nie baktın krdsm