Bilişim Teknolojileri İletişim Araçları Nelerdir?
Yazı İçeriği:
Bilgisayar ve İnternet kullanımı yaygınlaşmadan önce kullanılan kitle iletişim araçları kısıtlıydı ve bazı iletişim araçları ile (örneğin mektup) bilginin ulaştırılması uzun zaman alabiliyordu. Günümüzde iletişim kanallarının gelişmesiyle anında haberleşme mümkündür. Bilişim teknolojileri yoluyla günümüzde kullanılan çeşitli iletişim araçları mevcuttur bunlardan bazıları; e-posta, forum, sohbet uygulamaları, sesli-görüntülü konferans, cep telefonu vb.
E-Posta Adresi Nedir?

Kişiler arasında elektronik ortamda yazılı olarak posta göndermeyi sağlayan bir hizmettir. Elektronik posta, e-posta, e-mail kavramları aynı anlama gelmektedir. E-Posta ilk hayata geçirildiğinde sadece metinsel ifadeler yazılıp gönderilebilirken; günümüzde resim, ses, video, dosya eki gönderilebilmektedir.
E-posta içeriklerini HTML olarak yazabilirsiniz, böylece karşı tarafa daha görsel bir mesaj gönderebilirsiniz. Tanıtım yapan veya ürün satışını artırmak isteyen İnternet siteleri genelde müşterilerine görsellerde donatılmış HTML içerikli e-posta gönderir.
E-posta adresleri içerisinde en az 1 tane nokta . ve @ sembolü barındırmalıdır, boşluk, Türkçe ‘ye özel karakterler(ç, ğ, ı, ö, ş, ü) ve işletim sistemi dosya isimlerinde olduğu şekilde özel karakterler ? * : < > | ” \ / kullanılmaz.
Örnek E-posta Adresi

Yukarıdaki e-mail adresinin yapısı incelendiğinde @ işaretinin sağındaki kısımda e-posta hizmetini sunan sağlayıcının İnternet adresi, sol tarafındaki kısımda ise o sağlayıcıda kayıtlı olan e-posta hesabının kullanıcı adı görünmektedir.
E-posta adresleri benzersizdir bu nedenle aynı isimde birden fazla e-posta adresi olamaz. Zaten birçok İnternet sitesinin doğrulama yöntemi olarak e-posta adresini tercih etmesi de bu yüzdendir. Nasıl ki TC Kimlik numarası sizi diğer vatandaşlardan ayırt etmede kullanılıyorsa, bir e-posta adresi de sanal ortamda ayırt edici bir özellik olarak kullanılabilir. Sizden önce başkası almadıysa farklı e-posta sağlayıcılarından aynı kullanıcı adını alabilmeniz mümkündür örneğin; [email protected] e-posta hesabı aldıysanız, [email protected] adresini de alabilirsiniz.
E-Posta Adresi Nasıl Alınır?
E-posta adresini ücretsiz olarak alabileceğiniz birçok sağlayıcı vardır bunlardan tanınmış olan bazıları; outlook, gmail, yahoo
Gmail adresinin nasıl alındığını ekran görüntüleriyle anlatalım;
- Gmail.com adresine girin ve ekranın sağ üst kısmındaki “Hesap oluşturun” bağlantısına tıklayın.

- Ad, Soyad, Kullanıcı Adı ve Şifre alanlarını doldurup “İleri” düğmesine basın. Kullanıcı adını belirlerken rakam ve nokta kullanabilirsiniz ama nokta dışındaki özel karakterleri (#, ], boşluk karakteri vb.) ve Türkçe diline özel karakterleri (ü, ç, ğ, ş, ı) kullanmayınız ve küçük harfleri kullanın. Hesap adı önceden alınmışsa değiştirmeniz için uyarı verecektir. Şifreyi belirlerken de en az 8 karakter olmasına ve harf, rakam, özel karakter birleşiminde olmasına dikkat edin.

- Telefon numaranızı doğrulamanız istenecektir, bu adımda cep telefonu numaranızı yazıp “İleri” düğmesine bastıktan sonra telefonunuza gelen doğrulama SMS kodunu buraya yazıp hesap oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Gmail adresi alarak aslında bir Google hesabı açmış olursunuz ve bu adresle Chrome hesabınızda oturum açarak Youtube, Drive gibi birçok hizmetini kullanabilirsiniz. Android bir telefona veya tablete sahipseniz, Play Store uygulamasını kullanabilmek için Google hesabınızla oturum açmanız istendiğinden, muhtemelen daha önce gmail adresi almışsınızdır ve bu adresi telefonunuzun ayarlar kısmındaki Google hesapları kısmından görebilirsiniz.
Gmail dışında bir e-posta servislerinden mail hesabı alırken işlem adımları hemen hemen aynıdır, telefon doğrulaması hepsinde zorunlu değildir ancak hesap parolanızı unutmanız durumunda yardımcı olması açısından ek bir güvenlik seçeneği olarak telefon numarasını eklemeyi tercih edebilirsiniz.
E-Posta Gönderme
Örnek olarak Gmail hesabı açıldıktan sonra E-POSTA YAZ düğmesi tıklandığında aşağıdaki gibi bir yeni e-posta ileti penceresi açılır;

Alıcı: E-postanın gönderileceği kişinin e-posta adresidir. Birkaç kişiye aynı mail gönderilecekse araları virgül ile ayrılarak yazılır. Örneğin; [email protected],[email protected]
Konu: E-postanın ne ile ilgili olduğu tek cümle ile yazılır.
İleti: E-posta ile anlatılmak istenenler burada ifade edilir.
Cc: Bilgi için gönderilen kişidir. Buraya tıklanınca açılan kutucuğa mail içeriği bilgi olarak gönderilecek kişinin e-posta adresi yazılır. Bu kişinin işlem yapmasına gerek olmadığı, sadece mailden haberdar olması gerektiği durumda kullanılır. Örneğin; şirkette başka birimdeki arkadaşınıza bir konuyla ilgili e-posta gönderiyorsunuz ama müdürün de yapılan işlemden haberi olsun istiyorsunuz, o zaman alıcı(kime) kısmına arkadaşınızın, Cc kısmına da müdürünüzün e-posta adresini yazmalısınız.
Bcc: Gizli alıcıdır. Birden fazla kişiye mail gönderirken e-posta adresini gizlemek istediğiniz kişilerin e-posta adresleri buraya aralarına virgül koyarak yazılır. Örneğin; Alıcı kısmını boş bırakıp Bcc kısmına 10 farklı kişinin mail adresini yazıp iletiyi gönderirseniz, e-posta bu 10 kişiye de ulaşır ancak kimse gönderici dışında diğerlerinin mail adresini göremez yani sadece kendisine gönderildiğini düşünür. Eğer bu 10 kişinin mail adresi Bcc yerine alıcı kısmına yazılsaydı e-postayı alan herkes diğer kişilerin de mail adreslerini görebilirdi ki zincir mailler ile binlerce kişinin mail adresinin toplanabilmesi de bu ihmalden kaynaklanır.
Ek: E-posta ile birlikte belge, müzik dosyası, sıkıştırılmış dosya vb. göndermek istiyorsanız ek simgesini tıklamalısınız. Birçok e-posta sağlayıcı sürükle-bırak desteği de sunar yani eki alıp iletinin içine sürükleyince ek yüklenebilmektedir. Ek kelimesinin İngilizce karşılığı Attachment ‘tir, Türkçe olarak ataç kelimesini çağrıştırır ve bildiğiniz gibi gerçekte ataç bir belgeye bir şey ilave etmek için kullanılır(dikkat ettiyseniz ek simgesi de bir ataç sembolüdür).
Forumlar
Kişilerin belirli konu başlıklarında bilgilerini paylaştıkları bir ortamdır. Forumlarda paylaşılan bilgiler resmi kaynağa dayanmadıkları için tamamen gerçektir denilemez. Forum sitesi ne işe yarar? Forumlar genellikle kullanıcıların karşılaştıkları problemler konusunda üyelerin deneyimlerinden yararlanma açısından kullanışlıdır. Forumlar genelde belirli konular üzerinde yoğunlaşırlar ve üyeleri de bu konulara alt konular, mesajlar ekleyerek katkıda bulunurlar. Örneğin; İnternet sitesi tasarlayan, yayınlayan kişiler için Webmaster forumları, kullanıcıların bilgisayarda karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak amacıyla kullandıkları donanım forumları gibi.
Örnek bir forum ekran görüntüsü;

Sohbet Uygulamaları

Kişilerin anında yazılı, sesli, görüntülü iletişim kurabildiği ortamdır. Günümüzde birçok görüntülü, sesli, yazılı uygulama ve web siteleri bulunmaktadır. Bilgisayarlara da kurulabilen sohbet uygulamalarına Whatsapp, Skype, Yahoo messenger, Viber, Telegram, Gtalk vb. örnek gösterilebilir.
2000 ‘li yılların başlarında cep telefonları sadece konuşma amacıyla kullanılmaktaydı ve masaüstü bilgisayarlara kurulan programlarla sohbet oldukça yaygındı ancak özellikle 2010 ve sonrasında İnternetin ucuzlaması ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte artık sohbet uygulamaları mobil platformda daha çok tercih edilmektedir.
Sesli – Görüntülü Konferans
Birbiriyle aynı ortamda görüşemeyecek kişilerin İnternet üzerinden toplu bir şekilde sesli ve görüntülü konuşmasına olanak sağlayan sistemdir. Video konferans olarak da adlandırılır. Popüler ve ücretsiz olan Skype ile ve bu iş için özel tasarlanmış lisanslı Adobe Connect yazılımıyla video konferans yapılabilir. Örneğin; Büyük bir şirket tüm illerdeki sorumlularıyla toplantı yapmak istese, her sorumluyu merkez ile çağırmak yerine bilgisayar başından video konferans sistemi ile toplantıyı yapabilir. Bu durum maliyeti de oldukça düşürür.

Video konferans sistemi ile toplantı örneği
Telekomünikasyon İletişim Araçları

Göze ve kulağa hitap eden, elektrik-elektronik teknolojisi kullanılan iletişim araçları olarak tanımlanabilir. Örneğin; telefon, cep telefonu, fax
Hocam konu için çok teşekkür ederim benim için çok faydalı oldu insanların en çok iletişim kurması için amaçlayan sistemi siz en güzel şekilde yazılı olarak açıkladınız teşekkürler.
çok güzel teşekürler
mükemmel teşekkür ederim